Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/common.inc).

Aronsthoek heeft een nieuw overstromingsgebied van 48 ha

Nieuwsbericht: 

Aronsthoek heeft een nieuw overstromingsgebied van 48 ha

GEETBETS - Met de aankoop van 48 ha grond is natuurgebied Aronst Hoek momenteel 284 ha groot. Natuurpunt zoekt schenkers om opnieuw gronden aan te kopen.
Op 20 september werd voor Aronst Hoek een cruciaal puzzelstuk gelegd met de aankoop van 46 ha aaneengesloten natuurgebied van het oude domein Ter Vreundt (omgeving Segeraet). Inmiddels werd er een verbindend stuk van 2 ha nog aan toegevoegd. ‘Aronst Hoek groeide hierdoor aan tot een natuurgebied van 284 ha groot’, vertellen de conservators Marc Op de Weerdt en Jacques Jacobs. ‘De nieuw verworven 48 ha bestaan uit moeras, overstroombare graslanden, graasweiden, bos en akker.

Het Hof Ter Vreundt was een belangrijke historische site met een donjon gelegen langs de Melsterbeek. De Melsterbeek is op deze plaats een historisch vergraven rivier. Deze vergravingen van de rivieren waren nodig voor de bediening van de molens en voor het inrichten van hooi- en graasweiden. Het domein was lange tijd eigendom van het Oriëntenklooster. De donjon werd afgebroken in 1910. Bij Natuurpunt was het gebied al langer bekend als de Segeraetweide, genoemd naar familie Zegraedt die eigenaar was, omwille van zijn uitzonderlijke natuurwaarde. Hoewel de Getevallei op vele plaatsen sterk verdroogd is, bleef er op deze plaats steeds een onontgonnen moerassig gebied over. Dit als laatste relict van een natuurtype dat vroeger veel voorkwam in de valleien. Aronst Hoek wordt een grootse ‘nieuwe wildernis’ vol biodivers leven. De moerassige weiden zijn een paradijs voor tal van dieren en planten. In het verleden konden we rekenen op heel wat geldschieters voor het aankopen van nieuwe natuurgronden. Nu zijn we opnieuw op zoek naar mensen die geld willen schenken om het natuurgebied Aronst Hoek verder uit te breiden via de aankoop van een reeks gronden.’