Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/common.inc).

Het Vinne

 

Het Vinne ZoutleeuwIn het Provinciaal Domein Het Vinne, gelegen ten noordoosten van de stadskern van Zoutleeuw, en in de directe omgeving, beheert Natuurpunt een aantal percelen, goed voor 13ha in totaal. Het natuurinrichtingsproject 'Het Vinne' veranderde het landschapsbeeld van het domein zeer drastisch. Na de verwijdering van de uitgestrekte populierplantages liet men de depressie van het oude meer terug volstromen zodat er opnieuw een grote ondiepe waterplas ontstond met brede rietkragen. In de randzones van het nieuwe meer ontstond een gevarieerde moerasvegetatie. Het deelgebied 'Klein Vinne' ligt in de valleien van de Vinnebeek en de Kleine Gete, ten westen van de weg Zoutleeuw-Rummen.

Het Vinne ligt in een gesloten ovaalvormige depressie, waarvan de westzijde evenwijdig loopt met de baan Zoutleeuw-Runkelen, met een lengte van ongeveer 1600m en een breedte van zo'n 900 m. De westelijke afsluiting wordt in het midden onderbroken door een smalle vallei waarin de Vinnebeek stroomt. Tegenover dit dal vertoont de depressie een zichtbare verhevenheid die ons voorkomt als een puinkegel. Hierop lokaliseren zich de hoevegebouwen. Dergelijke kleine vooruitdringende verhevenheden in het moerassige gebied vinden we ook tegen de oostelijke helling.

We weten dat deze lage cultuurgronden in de vorige eeuw werden drooggelegd.  Voorheen werd deze oppervlakte, ongeveer 100ha, ingenomen door een meer. In 1841 zou men met de droogmaking hiervan begonnen zijn. Daartoe werd eerst een brede gracht gegraven rondom deze uitgestrekte waterplas, die men in verbinding stelde met de Vinnebeek. Nadien werd het ganse meer leeggepompt via het beekje in de Gete. Reeds in 1845 konden deze gronden voor de landbouw in aanmerking komen.