Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/2/b/f/natuurpuntgetevelpe.be/httpd.www/includes/common.inc).

Meertsheuvel

MeertsheuvelFoto: Griet Nijs

Nabij het gehuchtje Bos, gelegen tussen de valleien van de Grote en de Kleine Gete, ligt de Meertsheuvel. Vroeger was het een typisch bocagelandschap, maar de ruilverkaveling Melkwezer richtte een ware ravage aan. Mais, bieten en zelfs fruitplantages deden hun intrede. Toch herbergt de Meertsheuvel vandaag nog enkele belangrijke natuurwaarden.

In dit nat gebied met nog heel wat hagen en houtkanten en enkele poelen weet de kamsalamander nog te overleven. Om deze soort meer overlevingskansen te geven, heeft Natuurpunt Zoutleeuw in 2010 op de Meertsheuvel extra poelen laten graven. De populatie kamsalamander van de Meertsheuvel verbinden met die van het nabije, stroomopwaarts gelegen Viskot in Drieslinter, zou deze bedreigde soort eveneens extra ondersteunen.

Om de nog aanwezige natuurwaarden te beschermen, werd een groot deel van de Meertsheuvel aangeduid als habitatrichtlijn. Deze Europese richtlijn legt een aantal beperkingen op mbt. grondverzet, landbouw en vegetatiewijziging.

Niet onbelangrijk is de ligging van de Meertsheuvel: gekneld tussen het stroomopwaarts gelegen Viskot (Drieslinter), het stroomafwaarts gelegen Aronst Hoek en Betserbroek (Geetbets), en tevens aansluitend op het Klein Vinne, een uitloper van Het Vinne. Stroomopwaarts de Kleine Gete bevindt zich het Bolwerk.